Aracınız Sel ve Su Baskınlarında Teminat Altında Mı?
- forte sigorta
- 24 Haz 2024
- 3 dakikada okunur

Sel ve su baskınları, sık yaşanan doğal afetlerden biri olarak pek çok maddi zarara yol açar. Selden etkilenen araçlar sürüklenerek veya bulundukları yerde ciddi hasarlara uğrayabilir. Bu noktada, "Sel hasarını kim karşılar?" sorusu akla gelir. Sel nedeniyle araçlarda oluşan maddi hasarın nasıl karşılanacağı konusunda araç kasko sigortası kapsamı önemlidir.
Aracımı Su Bastı, Ne Yapmalıyım?
Sel hasarı durumunda sigorta teminatından faydalanmak için öncelikle araçta oluşabilecek zararları en aza indirmek adına bazı önlemler almak gerekir. Sel sırasında elektrik tesisatının zarar görmesini önlemek için öncelikle kontağın kapatılması zararı azaltmaya yardımcı olacaktır.
Sel nedeniyle su seviyesinin yükselmesi halinde en büyük risk motora su girmesidir. Su seviyesinin yalnızca 20 cm kadar yükselmesi aracın alt kısmına su girme riskini oluşturur. Araç su altında kaldığında kesinlikle motor çalıştırılmamalı ve marşa basılmamalıdır. Aksi halde, yağmur suyu motora dolarak büyük hasara yol açar ve motor kullanılamaz hale gelir.
Sular çekilip düşük seviyeye gelene kadar aracın olduğu yerde bekletilmesi bir çözüm olabilir. Sular çekildiğinde ise yine marşa basarak arabayı çalıştırmak doğru değildir. Aracın başka bir yere götürülmesi için çekici çağırılmalıdır. Poliçenin kapsamına göre sigorta şirketi çekici hizmeti de verebilir.
Yukarıda sayılanlar, kasko hasarı olunca yapılması gerekenler arasında yer aldığından, bu noktalara dikkat edilmesi halinde araç teminat kapsamında kabul edilir.
Sel nedeniyle hasar gören aracın ilk kontrolünün servis tarafından yapılması önemlidir. Servise götürüldüğünde, sel hasarlı araç yeniden çalıştırılmadan önce akü bağlantıları ve buji sökülmeli, hava filtresi yenilenmeli, yağ ve yağ filtresi değiştirilmelidir. Elektrikli aksamda kısa devre oluşabileceğinden aracın iyice kuruması için birkaç gün bekletilmesi önemlidir. Sonrasında akü tekrar bağlanabilir.
Yakıt deposuna su girmesi de ayrı bir risktir. Kapalı olmasına rağmen yakıt deposuna su sızabilir. Bu durumda motor çalıştırılamayabilir veya çalışsa bile verimi düşük olur. Bu nedenle yakıt deposuna su girdiğinde içindeki yakıtın boşaltılıp yenilenmesi gerekir.
Sel sularının oluşturduğu bir diğer risk, tortular nedeniyle fren sisteminin hasar görmesidir. Araç servise götürüldüğünde fren sistemi ve fren sıvısı mutlaka kontrol edilmelidir. Aksi halde araç trafikte büyük bir risk oluşturur.
Sel Su Baskını Hasar Kaydı Ne Demektir?
Hasar kaydı, bir aracın daha önce karıştığı kazalara, yapılan tamir işlemlerine ve değişen parçalara ait bilgileri içerir. Sel su baskını hasar kaydı, bir aracın geçmişte sel nedeniyle gördüğü hasarlara ilişkin bilgileri kapsar. Özellikle 2. el araç satışlarında büyük önem taşıyan bu kayıtlara Sigorta Bilgi ve Gözlem Merkezi üzerinden ulaşılabilir.
Sel Hasarını Sigorta Karşılar mı?
Sel hasarı durumunda sigortanın zararı karşılayıp karşılamadığı merak edilir. Bu noktada öncelikle araç sigortalarına bakmak gerekir. Araç sigortaları temel olarak zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası olmak üzere ikiye ayrılır. Bu iki sigorta türü sıklıkla karıştırılır.
Zorunlu trafik sigortası, devlet tarafından yaptırılması zorunlu olan ve aracın kazaya karışması halinde üçüncü kişilere verilen zararları teminat altına almayı amaçlayan bir sigorta türüdür. Araç trafikte kazaya karıştığında karşı tarafta ortaya çıkan maddi ve bedeni hasarları zorunlu trafik sigortası karşılar. Zorunlu trafik sigortası olmayan araçların trafiğe çıkması yasaktır.
Kasko sigortası ise zorunlu trafik sigortasından farklı olarak isteğe bağlı yaptırılan bir sigorta türüdür. Kaza durumunda karşı tarafta oluşan hasarların yanı sıra aracın kendisinde meydana gelen hasarları da teminat altına almayı amaçlar. Bu nedenle kasko sigortası yaptırmak zorunlu değildir.
Kasko sigortası ile zorunlu trafik sigortası arasındaki en önemli fark, zorunlu trafik sigortasının üçüncü kişilere verilen hasarları karşılaması, kasko sigortasının ise aracın kendisinde oluşan hasarları da karşılamasıdır. Dolayısıyla sel nedeniyle hasar gören bir aracın zorunlu trafik sigortası kapsamında karşılanması mümkün değildir. Sel hasarlı araç, kasko sigortası poliçesindeki şartlara göre teminat altına alınabilir.
Sel Hasarlı Araç Kasko Yapılır mı?
Sigorta sisteminde, sigorta şirketi belirli bir malvarlığını çeşitli risklere karşı güvence altına alır. Sigorta ettiren ise riskin devri karşılığında sigorta şirketine prim ödemeleri yapar. Sigorta kapsamında teminat altına alınan riskler ve ödenmesi gereken primler gibi koşulların tamamı poliçe adı verilen sigorta sözleşmesinde yer alır. Kasko sigortası devlet tarafından zorunlu tutulmadığı için poliçe koşulları sigorta şirketi ve sigorta ettiren arasında müzakere edilerek belirlenebilir.
Sel hasar kaydı olan bir araca kasko sigortası yaptırmak mümkündür. Ancak hasar geçmişi olan araçların arıza çıkarma riski yüksek olduğundan, bu tür durumlarda sigorta şirketleri prim ödemelerinde çeşitlilik gösterebilir. Ayrıca poliçe kapsamındaki teminatlar daha dar tutulabilir.
Aracınızı sel ve su baskını gibi doğal afetlere karşı güvence altına almak için Allianz avantajlarından faydalanabilirsiniz.
Sel Hasarlı Araç Pert midir?
Trafik kazasına karışarak hasar gören ve kullanılamaz hale gelen araçlar "pert" olarak tanımlanır. Sel hasarlı bir aracın pert olup olmaması somut olaya göre değişir. Sel baskını nedeniyle aracın elektronik aksamına su temas ederse araç kullanılamaz hale gelebilir. Ancak araç sele maruz kalmış olmasına rağmen elektronik aksamına su temas etmemiş olabilir. Bu durumda, araç sel nedeniyle başka hasarlar gördüğünden sel su baskını hasar kaydı oluşturulur, ancak elektronik aksamında sorun olmadığı için pert kapsamında olmaz. Olay ve araç özelinde sigorta şirketi, çalıştığı servis ve eksperler tarafından yapılan değerlendirmeye göre aracın onarımını mümkün kılabilir.
Comments